maanantai 20. elokuuta 2012

Historian havinaa


En ole mikään lukutoukka, ta historioitsija, enkä saanut kiitettävää historiasta. Mua on ala-asteesta lähtien kiinnostanut toinen maailmansota ja myöhemmin kiinnostus myös oman kotiseudun historiaa kohtaan on herännyt.

Hyvinkään vanha kirkko, kuva Hyvinkään srk:n sivuilta.

Saatan monesti keskustella töissä vanhusten kanssa heidän synnyinseuduistaan, varsinkin alkuperäisten Hyvinkääläisten kanssa voidaan saada aikaan pitkät kahvikeskustelut.
Tänään luin pitkästä aikaa Hyvinkään historiasta kertovaa kirjaa, ja sijoitin mielessäni mummini kanssa (tullut Hyvinkäälle 1957) VR:n ylipuutarhurin talon (nykyisen Jussintorin kulmilla) ja Ahjon Rääkänpäähän perustetun sahan (1950).
On mielenkiintoista kuvitella, millainen oma kotikaupunki on ollut aikana, jolloin juurikin omat isovanhempani ovat saapuneet kaupunkiin.

Google: Vanha Hyvinkää


Kiinnostusta riittää myös vanhoihin hylättyihin rakennuksiin. Jokunen vanha keskellä metsää oleva hylätty asuinrakennus on tullut koluttua läpi (salaa pelkään, että rakennuksista löytyy vanhoja ruumiita, yhyy), sekä eräs vanha mylly. Konkreettisen autiotalojen koluamisen lisäksi myös Aikamatka- nettisivusto on herättänyt kiinnostukseni (myös Hyvinkään vanha postitalo löytyy sivustolta).
Vanhojen rakennusten tutkimisen perusteella on mielenkiintoista kuvitella sen ajan elämää, vain mielikuvitus on rajana.

Google: Kellokosken mielisairaala


2 kommenttia:

  1. Sun pitää mennä kattoo röykän sairaalaa.. se jos mikä on pelottava.. ollut tyhjänä monta monta vuotta.. joskus vuosia sitten meinattiin sinne sisälle murtautua mutta, tosipaikan tullen ei uskallettu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kuullut siitä myös :) Joku kertoi, että siellä on joku talkkari tms vahtaamassa, ettei sinne tuu kutsumattomia vieraita.

      Poista

Kiitos kommentistasi :)